Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje upalnih bolesti oka

Liječenje upalnih bolesti oka

Što je upala?

Upala je reakcija imunološkog sustava organizma na ozljedu, infekciju ili iritaciju. Upala se može dogoditi u slučajevima iritacije bezazlenim alergenima kao što su prašina, trava ili pelud. To se zove alergijska reakcija. U drugim slučajevima, imunološki sustav tijela „pogrešno reagira“ tako da se brani upalnom reakcijom te razvija upalnu reakciju protiv vlastitih stanica i tkiva koje prepoznaje kao strane. Ta vrsta se zove autoimuna reakcija.

Koji je cilj upale?

Cilj upale je reparacija i izlječenje, stoga se može smatrati pokušajem tijela da se dovede u početno stanje zdravlja. Najčešći znakovi upale su bol, toplina, oteklina i crvenilo. Upala oka je reakcija oka na virusne, bakterijske, gljivične ili parazitske infekcije, alergije, autoimune sistemske bolesti, iritaciju, ozljedu ili strano tijelo očiju, vjeđa i okolnih tkiva.

Liječenje upalnih bolesti oka

U upali oka različiti dijelovi oka mogu biti zahvaćeni, ovisno o uzroku upale. Upala oka je vrlo česta i zahvaća sve dobne skupine. Duljina upale i liječenje ovisi o tipu i težini uzročne bolesti, poremećaja ili poodmaklosti bolesti. Rana i pravodobna dijagnoza je ključan čimbenik težine, razvoja i duljine liječenja bolesti i dok se većina upalnih stanja uspješno liječi, postoje rijetka stanja oka koja mogu uzrokovati trajna oštećenja vida. U slučaju da imate bilo koji od dolje navedenih simptoma i znakova upale očiju, posjetite vašeg oftalmologa što je prije moguće kako bi pravodobno krenuli s liječenjem i sačuvali vid.

Upalna bolest oka uključuje raspon stanja povezanih s upalom oka. Najčešće upale oka su sljedeća stanja: upala vjeđa (blefaritis), upala spojnice (konjuktivitis), upala rožnice (keratitis), sindrom suhog oka te upala uvealnog sustava (uveitis).

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba