Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje dijabetičke retinopatije

Liječenje dijabetičke retinopatije

Šećerna bolest (dijabetes) je kronični metabolički poremećaj praćen povišenim vrijednostima šećera (glukoze) u krvi te je karakteriziran poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Kao posljedica višegodišnje bolesti razvijaju se komplikacije na velikim i malim krvnim žilama, živcima i različitim tkivima.

Jedna od najčešćih očnih komplikacija neliječenog i nereguliranog dijabetesa je dijabetička retinopatija koja nastaje kao posljedica dugotrajne, nedovoljno kontrolirane šećerne bolesti.

Što je dijabetička retinopatija?

To je komplikacija koja nastaje polako i bolesnici se nerijetko na oftalmološki pregled javljaju tek u uznapredovaloj fazi kad već nepovratno izgube vid. Dijabetička retinopatija je dugotrajna bolest u kojoj dolazi do oštećenja mrežnice i može dovesti do sljepoće. Posebno važan dio mrežnice je žuta pjega (makula), mjesto na mrežnici gdje nastaje slika promatranog predmeta. Žuta pjega nam omogućava da vidimo čitati, voziti auto, prepoznavati ljude na cesti, gledati televiziju itd. Bolest žute pjege, pa tako i u sklopu šećerne bolesti dovodi do značajnog gubitka vida.

Dijagnosticiranje dijabetičke retinopatije

Dijagnozu postavlja oftalmolog pregledom mrežnice, dok su fluoresceinska angiografija i optička koherentna tomografija (OCT) pretrage s kojima pratimo tijek bolesti. Razlikujemo dva tipa bolesti, neproliferacijsku i proliferacijsku. Neproliferacijski oblik bolesti lakši je tip bolesti i javlja se na početku bolesti. Na mrežnici se nađu krvarenja, proširenje stijenki krvnih žila, nakupljanje masnoća i oteklina mrežnice radi propuštanja krvnih žila. Ukoliko oteklina zahvati žutu pjegu dolazi do slabljenja vida.

Liječenje otekline žute pjege, ovisno o tipu otekline, može se liječiti laserom ili injekcijama u oko. Ti načini liječenja smanjuju oteklinu žute pjege uništavajući krvne žile koje propuštaju tekućinu. Proliferacijska dijabetička retinopatija je uznapredovali oblik bolesti u kojem se, uz ranije navedene promjene neproliferacijske dijabetičke retinopatije, nalaze i tzv. novostvorene krvne žile (neovaskularizacije) koje dovode do niza komplikacija koje ugrožavaju vid. Ukoliko dođe do njihovog pucanja, nastupa naglo oštećenje vida jer krv napuni staklovinu te može nastupiti povišenje očnog tlaka ili odizanje mrežnice.

Kako se liječi dijabetička retinopatija?

Liječenje proliferacijske dijabetičke retinopatije mora započeti što ranije i uključuje laserski tretman mrežnice, injekcije anti VEGF-a, a nerijetko i kirurgiju (vitrektomija). Bolesnici koji boluju od dijabetičke retinopatije morali bi, ovisno o težini svoje bolesti, a u skladu s preporukama svoga oftalmologa, redovito tj. svakih nekoliko tjedana/mjeseci kontrolirati stanje dijabetičke retinopatije.

Važnost redovitog oftalmološkog pregleda 

Za očuvanje vida u šećernoj bolesti najvažniji je nadzor nad dijabetesom i krvnim tlakom te masnoćama u krvi. Pažljivi nadzor i kontrola razine glukoze u krvi može odgoditi pojavu i usporiti napredovanje retinopatije. Budući da je rano otkrivanje važno, svi se oboljeli od šećerne bolesti trebaju kontrolirati kod oftalmologa jednom godišnje. Trudnice s dijabetesom trebaju se nadzirati tijekom svakog tromjesečja. Kontinuirana briga o zdravlju očiju u šećernoj bolesti kroz redovite posjete oftalmologu je osnovni preduvjet sačuvanja vida i brige o vlastitome zdravlju.

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba