Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje bolesti vidnog živca

Liječenje bolesti vidnog živca

Postoje različite bolesti koje zahvaćaju vidni živac i nazivaju se optičke neuropatije. U svakodnevnoj kliničkoj praksi najčešće su to optički neuritis (upala vidnog živca) i ishemička optička neuropatija.

Što je akutni optički neuritis?

Akutni optički neuritis je upala vidnog živca i najčešće obolijevaju mlade odrasle osobe, učestalije žene. Vodeći simptomi su zamućenje vida praćeno bolovima iza, odnosno oko oka koji se pojačavaju pokretima očne jabučice. Osobe koje imaju akutni optički neuritis najčešće se žale da vide nejasno, odnosno da imaju crnu mrlju u središnjem vidnom polju, da su boje isprane te na bol koja se javlja pomicanjem oka.

Dijagnoza i liječenje optičkog neuritisa 

Dijagnoza optičkog neuritisa postavlja se kompletnim očnim pregledom u koji je uključeno testiranje vidnog polja, kolornog vida, kontrastne osjetljivosti te vidni evocirani potencijali. Iako je moguć spontani oporavak, bolesnici se liječe infuzijama kortikosteroida, odnosno pulsnom steroidnom terapijom kako bi se ubrzao oporavak vida i postigla bolja prognoza. Da bi se otkrio uzrok optičkog neuritisa i moguća povezanost sa sistemskim bolestima, potrebno je učiniti dodatnu dijagnostičku obradu u suradnji s neurologom i otorinolaringologom. Radi prognoze, liječenja i praćenja bolesti, potrebno je učiniti magnetsku rezonanciju mozga, kralježnice te očne šupljine.

Što je prednja ishemička optička neuropatija?

Prednja ishemička optička neuropatija je oštećenje glave vidnog živca uzrokovano prekidom cirkulacije u krvnim žilama vidnog živca što dovodi do trajnog oštećenja vida. Postoje dva glavna klinička oblika: nearteritička i arteritička forma. Nearteritička forma se manifestira bezbolnim zamućenjem vida što se obično primijeti ujutro nakon buđenja. Najčešće obolijevaju osobe starije od 50 godina. Čimbenici rizika su arterijska hipertenzija, diabetes mellitus, noćna hipotenzija (pad krvnog tlaka noću), pušenje, noćna apneja te druga stanja.

Arteritička forma uzrokovana je upalom krvnih žila (sljepoočne arterije) i uz zamućenje vida može se javiti glavobolja, osjećaj trnaca na skalpu (površini glave) i licu, bol u mišićima i zglobovima, a češće zahvaća osobe životne dobi starije od 70 godina.

Dijagnoza i liječenje prednja ishemička optičke neuropatije

Dijagnoza ove bolesti vidnog živca postavlja se nakon učinjenog kompletnog oftalmološkog pregleda, testiranja vidnog polja , laboratorijskih nalaza kompletne krvne slike, s posebnim osvrtom na sedimentaciju eritrocita, C-reaktivni protein i broj trombocita. U slučaju sumnje na arteritičku formu, potrebno je učiniti ultrasonografiju i biopsiju sljepoočne (temporalne) arterije te ekstrakranijsko snimanje krvnih žila.

Za sada nije poznata dokazana uspješna terapija nearteritičke forme optičke neuropatije, ali liječenjem kortikosteroidima se mogu zaustaviti daljnja oštećenja vida. Arteritička forma prednje ishemičke optičke neuropatije liječi se visokim dozama kortikosteroida u infuziji u akutnoj fazi te potom u peroralnom obliku u malim dozama kako bi se spriječilo zahvaćanje drugog oka.

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba