Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje upale uvealnog sustava (uveitis)

Liječenje upale uvealnog sustava (uveitis)

Što je upala uvealnog sustava (uveitis)?

Uveitis je upala uvealnog sustava, što je skupni naziv za šarenicu, cilijarno tijelo i žilnicu. Najčešće se upali šarenica, često popraćena upalom cilijarnog tijela. Većina slučajeva nema poznatog uzroka, no od poznatih uzroka navode se autoimune bolesti, različite infekcije i trauma.

Koji su simptomi uveitisa?

Simptomi su slabljenje vida, bol, crvenilo i svjetloplahost. Uveitis se anatomski dijeli u prednji, srednji, stražnji i difuzni. Prednji zahvaća samo prednji segment oka (upala prednje očne sobice i prednjeg dijela staklovine), srednji zahvaća staklovinu, a stražnji zahvaća mrežnicu i žilnicu.

Liječenje upale uvealnog sustava?

Aktivna upala se liječi lokalno primijenjenim kortikosteroidnim kapljicama i mastima te injekcijama, uz lokalno primijenjeni midrijatik. Teški slučajevi se moraju liječiti sistemskim kortikosteroidima i imunosupresivima.

Ako je uzrok uveitisa infekcija, potrebno je liječiti antibioticima, antivirusnim lijekovima, sa ili bez kortikosteroida.  Razni lijekovi djeluju protuupalno, npr. kortikosteroidi, ciklosporin A u obliku kapi za oči, takrolimus, lifitegrast, nesteroidni protuupalni lijekovi, sistemski tetraciklini i njihovi analozi (doksiciklin), lokalni i sistemski makrolidi (azitromicin) te dnevni unos omega-3 masnih kiselina.

Uveitis je rijetka, ali ozbiljna upala oka. Ako se ponovi, može uzrokovati kronične promjene tkiva, edem mrežnice, ožiljke i posljedično slabovidnost i sljepoću. Liječenjem uveitisa pokušavamo ukloniti upalu, ublažiti bol, spriječiti daljnja oštećenja tkiva i povratiti izgubljenu vidnu oštrinu.

Kada potražiti liječničku pomoć?

U slučaju iznenadne boli, iznenadnog gubitka ili pogoršanja vida, otekline koja se povećava, oštećenja oka ili osjećaja da imate strano tijelo u oku, obratite se liječniku. Prepisat će vam odgovarajuće liječenje ili će vas uputiti na pregled oftalmologu. Ako se osjećaj suhoće očiju javlja često ili čak svaki dan, preporučujemo posjetiti oftalmologa. On će odrediti uzrok bolesti suhog oka i propisati odgovarajuću terapiju. Konjunktivitis obično liječi osobni liječnik, a samo u izuzetno teškim slučajevima oftalmolog. Ako je rožnica pretrpjela manja oštećenja zbog keratitisa, liječenje neće biti potrebno, ali posjet oftalmologu neće zasigurno odmoći.

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba