Izbornik
Centri izvrsnosti -> Žensko zdravlje -> Adolescentna ginekologija

Adolescentna ginekologija

Adolescentna ginekologija obuhvaća razdoblje od otprilike 10-20g. ženina života. Budući da je to vrijeme kad se najčešće radi prvi ginekološki pregled izuzetno je važno da se on obavi što nježnije i bezbolnije kako žene kasnije ne bi imale traume za buduće ginekološke preglede te da ih to ne sputava u daljnjem redovitom kontroliranju svog ženskog zdravlja.

U tom periodu su najčešći  poremećaji menstrualnog ciklusa često praćeni sa hormonskim poremećajima, aknama, pojačanom dlakavošću, masnom kožom i kosom koji se često javljaju kao posljedica policističnih jajnika, zatim upale i spolno prenosive bolesti nakon stupanja u spolne odnose, a srećom su anomalije spolnog trakta rijetke, ali se događaju.  Neizostavno se već u tom periodu mora razgovarati o neplaniranoj i neželjenoj trudnoći, kontracepciji i sigurnim spolnim odnosima.

Ukoliko djevojka nije imala spolne odnose, ultrazvučni pregled se ne radi transvaginalno nego preko trbuha (transabdominalno) uz prethodno napunjen mokraćni mjehur.  Također se u tom slučaju ne radi Papa test jer isti nije potreban.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba