Izbornik
Centri izvrsnosti -> Žensko zdravlje -> Incizija Bartolinijeve žlijezde

Incizija Bartolinijeve žlijezde

Bartolinijeva žlijezda je dio ženskog spolnog sustava, a nalazi se u donjoj trećini stidnice obostrano (parna žlijezda). Njezina je uloga da izlučuje sluz koja služi kao lubrikant prilikom uzbuđenja, čime se štiti vrlo osjetljivo područje oko vulve. Svojom veličinom i oblikom slična je zrnu graška te ju u normalnim okolnostima nije moguće palpirati.

Promjene koje mogu zahvatiti ovu žlijezdu često su vrlo bolne i neugodne pa je potrebno potražiti ginekološku pomoć. Do upale ili apscesa najčešće dolazi nakon bakterijske infekcije. Izvodni kanalić Bartolinijeve žlijezde se začepi jer se u njemu skuplja gnoj te se uz crvenilo i otok javlja i jaka bol. Zbog svega navedenog, često je u takvim situacijama potrebno napraviti inciziju (zarezivanje) i ispiranje te eventualno tzv. marsupijalizaciju (zašivanje rubova ciste za kožu kako bi se omogućila nesmetana drenaža).  

Zahvat se radi ambulantno uz lokalnu anesteziju. Također, bit će vam propisana antibiotska terapija kako bi se tretirala infekcija.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba