Izbornik
Centri izvrsnosti -> Žensko zdravlje -> Biopsija

Biopsija cerviksa

Biopsija cerviksa (vrata maternice) je metoda uzimanja uzorka tkiva cerviksa koji se potom šalje na daljnju patohistološku analizu. Na patologiji se zaprimljeni uzroci tkiva detaljno pregledavaju i analiziraju pod mikroskopom, na temelju čega specijalist (patolog) postavlja patohistološku dijagnozu koju u pisanom obliku (PHD nalaz) šalje nadležnom ginekologu. O samom nalazu ovise daljnji medicinski postupci i planovi liječenja.

Biopsija vrata maternice najčešće se vrši nakon kolposkopskog pregleda koji sugerira daljnju obradu tkiva. Ako se biopsijom odstrani cijela suspektna promjena, postupak se naziva ekscizijska biopsija te istovremeno predstavlja i dijagnostički i terapijski postupak. Ako se uzme samo uzorak tkiva cerviksa jer se ne može odstraniti cijela promjena, tada je riječ o tzv. incizijskoj biopsiji (dijagnostički postupak) nakon kojeg se, ovisno o nalazu, dalje postupa.

Biopsija je vrlo važna metoda jer omogućuje patohistološku verifikaciju uzorka, zbog čega je moguće razlikovanje benignih i premalignih od malignih promjena te dobivanje konačne dijagnoze.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba