Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti kralježnice -> Cervikalna mikrodiscektomija s ugradnjom umjetnog intervertebralnog diska

Cervikalna mikrodiscektomija s ugradnjom umjetnog intervertebralnog diska

Cervikalna mikrodiscektomija s ugradnjom umjetnog intervertebralnog diska je kirurški zahvat koji se koristi za liječenje bolova i drugih simptoma uzrokovanih degenerativnim promjenama, hernijom diska te stenozom spinalnog kanala vratne kralježnice.

Ovim kirurškim zahvatom odstrani se cijeli bolesni disk te se zamijeni s umjetnim diskom koji će odstraniti bol, stabilizirati kralježnicu, ali očuvati pokretljivost vrata te postići optimalni balans i sačuvati susjedne segmente od dodatnih opterećenja.

Operacija se izvodi minimalno invazivnim prednjim pristupom kojim je moguće na siguran način odstraniti intervertebralni disk, osloboditi leđnu moždinu i pripadajuće živčane korjenove od pritiska te ugraditi umjetni disk.

Prednosti ove procedure su mali rez kože, očuvanje mišićnih struktura, izrazito malo krvarenje, kratak ostanak u bolnici, vrlo mali rizik od infekcije, kraće trajanje fizikalne terapije te brži oporavak.

Oporavak od ovakvog zahvata je vrlo kratak i pacijenti se većinom idući dan otpuštaju iz bolnice. Povratak na posao je moguć već nakon 2-3 tjedna ovisno o postoperativnom oporavku.

Tko su kandidati?

Kandidati za operaciju ugradnje umjetnog diska vratne kralježnice su ljudi koji imaju bolove u vratnoj kralježnici, zatiljnom dijelu glave, ramenima i rukama te u području lopatica koja se ne smanjuje nakon provedene fizikalne terapije niti se uspješno kontrolira razumnom količinom analgetika.

Cervikalna mikrodiscektomija s ugradnjom umjetnog intervertebralnog diska je obično vrlo uspješna u trenutnom ublažavanju bolova i drugih simptoma uzrokovanih degenerativnim promjenama i hernijom diska u vratnoj kralježnici, no važno je razgovarati sa specijalistom o mogućim rizicima i prednostima jer je svaki pacijent individualan.

Kod gore navedenih simptoma prvi korak u liječenju su konzervativne terapije, poput fizikalne terapije, lijekova protiv bolova i upale, vježbi jačanja mišića vrata i kralježnice te drugih metoda koje mogu pomoći smanjiti bol i simptome. Ako konzervativno liječenje ne uspije, a simptomi se pogoršavaju, može se razmotriti cervikalna mikrodiscektomija i ugradnju umjetnog intervertebralnog diska uz prethodnu dijagnostiku po uputi specijaliste.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba