Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti kralježnice -> Lumbalna laminoforaminotomija

Lumbalna laminoforaminotomija

U prirodnom procesu starenja u kralježnici okoštavaju diskovi, zglobovi i ligamenti koji zajedno suzuju spinalni kanal i dovode do pritiska na kralježnične živce i to najčešće u segmentima koje označavamo kraticama: L3-L4 i L4-L5. Ukoliko se uz suženje pojavi bol u križima i karakterističan simptom širenja bolova u noge pri kretanju, a prestanak pri odmaranju u sjedećem ili prignutom položaju, takvo stanje nazivamo spinalna stenoza. 

Kako bolest napreduje pojavljuju se bolovi, grčevi i trnjenje u nogama i u mirovanju, a moguće su i neurološka oštećenja. Ova bolest ima polagani tijek kroz niz godina s razdobljima pogoršanja i razdobljima poboljšanja. Bolest dijagnosticiramo pregledom specijaliste i MR oslikavanjem slabinske kralježnice. Znanstveni dokazi potvrđuju da je kirurško liječenje stenoze spinalnog kanala efikasnije od konzervativnog liječenja. 

Ponekad ovim bolesnicima možemo pomoći primjenom epiduralnih steroidnih injekcija, ali je ova pomoć privremena i traje do nekoliko mjeseci. U bolesnika koji pretežno imaju koštanu lumbalnu stenozu najefikasnija operacija je mikrokirurška laminoforaminotomija. 

Tom operacijom se spinalni kanal proširi >50% te kralježnični živci ne budu više pritisnuti. Operacija se provodi pod kontrolom mikroskopa čime se smanjuje rizik neželjene komplikacije – oštećenje živaca. Svi bolesnici ustaju već drugog dana, a bolnicu mogu napustiti nakon 3-4 dana. 

Nakon provedene rehabilitacije bolesnici se na sve dnevne aktivnosti vraćaju nakon 2 mjeseca. Kada uz spinalnu stenozu postoji i deformitet potrebna je i stabilizacija kralježnice. Lumbalna spinalna stenoza je degenerativna bolest kralježnice u starijoj dobi koja smanjuje kvalitetu života. 

U bolnici Sveta Katarina provodimo operacije mikrokirurške laminoforamintomije. Prepustite svoju kralježnicu u ruke vertebrološkog tima specijalne bolnice Sveta Katarina – specijalizirane za zdrav život.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba