Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti kralježnice -> Osteoporotski prijelomi kralježnice

Osteoporotski prijelomi kralježnice

Što je osteoporoza­?

Kost je živo tkivo koje se stalno obnavlja. Kada se počne gubiti više kosti nego što se izgrađuje, dolazi do slabosti koštane strukture. Osteoporoza je tiha bolest koja uzrokuje slabost kostiju koju ne možete osjetiti dok se ne pojave prijelomi. Bolest pogađa uglavnom žene iza pedesete godine života. Tako će 50% žena starijih od 50 godina tijekom svog života doživjeti prijelom zbog slabosti kostiju, a najčešći osteoporotski prijelomi su prijelomi kralježnice.

Možete li imati osteoporotski prijelom, a da nemate bolove?

Postoje takozvani „tihi“ osteoporotski prijelomi kralježnice koji dovode do smanjenja visine trupa kralješka i iskrivljenja kralježnice. Ovakvi prijelomi ne zahtijevaju liječenje, ali sa sobom nose pet puta viši rizik da će se dogoditi drugi osteoporotski prijelomi. Zato su oni znak teške osteoporoze koja zahtijeva liječenje.

Koji su simptomi osteoportskih prijeloma kralježnice?

  • Naglo nastala bolnost u leđima
  • Pojačanje bolova u leđima kod stajanja i hodanja
  • Smanjenje bolova u leđima kada pacijent legne
  • Ograničenje pokreta kralježnice
  • Gubitak visine
  • Iskrivljenje kralježnice
  • Vrlo rijetko slabost nogu te gubitak kontrole stolice i mokrenja

Koje dijagnostičke pretrage je potrebno poduzeti? 

Kako se liječe osteoporotski prijelomi kralježnice?

Većina osteoporotskih prijeloma kralježnice ne zahtijeva operativno liječenje. Potrebno je uzimati lijekove za bolove kroz nekoliko tjedana, započeti s liječenjem osteoporoze, postaviti odgovarajuću ortozu te započeti s mobilizacijom pacijenta čim se bolovi smanje na prihvatljivu razinu. Fizikalna terapija se preporučuje nakon što prijelom zacijeli, što je obično 3 do 6 mjeseci od nastanka prijeloma. Ipak, neki pacijenti imaju jake bolove zbog kojih se ne mogu ustati iz kreveta ili im bolovi dugo traju (više od 4-6 tjedana) pa se kod njih odlučujemo za neku od kirurških metoda liječenja kao što su vertebroplastika, kifoplastika ili stabilizacija kralježnice.

Što je to vertebroplastika/kifoplastika?

Vertebroplastika/kifoplastika je metoda pojačavanja trupa kralješka tekućim cementom koji se u kralježak uvodi kroz široku iglu pod kontrolom RTG uređaja. Metoda se može izvesti u lokalnoj anesteziji bez uspavljivanja pacijenta. Nakon primjene cementa dolazi do brzog prestanka bolova te se pacijent vrlo brzo može vratiti normalnim aktivnostima.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba