Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti kralježnice -> Interkorporalna fuzija slabinske (lumbalne) kralježnice prednjim pristupom

Interkorporalna fuzija slabinske (lumbalne) kralježnice prednjim pristupom

Fuzija slabinske (lumbalne) kralježnice prednjim pristupom je minimalno invazivni kirurški zahvat koji se koristi za liječenje bolova i drugih simptoma uzrokovanih degenerativnim promjenama slabinske kralježnice, spondilolistezom, hernijom diska te degenerativnim deformitetima kralježnice koji zahtijevaju korekciju te je izrazito učinkovita u revizijskim operacijama lumbalne kralježnice.

Ovim kirurškim zahvatom se odstranjuje cijeli disk zahvaćenog segmenta te se u prostor diska implantira kavezni implantat (cage) ispunjen koštanim nadomjestkom. Kaveznim implantatom se postiže prirodna visina intertvertebralnog prostora te je moguće vrlo učinkovito korigirati osovinu kralježnice kako bi se restaurirao sagitalni balans, a koštani nadomjestak pomaže ostvariti fuziju (dugotrajno okoštavanje) segmenta.

Ovi se pristupi izvode minimalno invazivno, a istovremeno omogućuju veliku izloženost prostora diska te samim time mogućnost umetanja većeg i odgovarajućeg kaveznog implantata (veći footprint) u odnosu na klasične stražnje pristupe za PLIF i TLIF tehnike. Na taj način se izrazito povećava stopa uspješnosti fuzije što je i konačni cilj operacije. Također, prednjim pristupima se izbjegavaju moguće komplikacije prisutne kod klasičnih stražnjih pristupa kao što su mogućnost oštećenja moždinske ovojnice te živčanih korijenova.

Operativni zahvat se izvodi prednjim pristupom kojim je moguće na siguran način odstraniti intervertebralni disk, osloboditi neuralne strukture od pritiska te umetnuti kavezni implantat ovisno o indikaciji pacijenta te načinu izvođenja operativnog zahvata. Operacija se radi minimalno invazivnom tehnikom s maksimalnom šansom uspješnosti.

Operacije su dizajnirane kako bi se stvorila čvrsta koštana masa između susjednih kralježaka i eliminirala bilo kakva kretnja među kostima što dugotrajno uklanja bol te čuva osovinu kralježnice i prirodnu visinu nekadašnjeg intervertebralnog diska.

Prednosti su: mali rez kože, očuvanje mišića (mišići se razmiču), mogućnost umetanja odgovarajućeg implantata, manje krvarenje, manji rizik od infekcije, kraće trajanje fizikalne terapije te brži oporavak.

Razlika u tehnikama ALIF, OLIF, LLIF je mjesto reza i unutarnji pristup oboljelom disku.

Tko su kandidati?

Kandidati za operaciju interkorporalne fuzije slabinske (lumbalne) kralježnice prednjim pristupom diska su ljudi koji imaju jake bolove u lumbalnoj kralježnici koja se ne smanjuje nakon provedene fizikalne terapije niti se uspješno kontrolira razumnom količinom analgetika. Kandidati su osobe s poremećajem sagitalnog balansa kralježnice (smanjenje fiziološke lordoze ili alordoza slabinske kralježnice), degenerativna ili istmična spondilolisteza te FBSS sindrom (failed back surgery sindrom) nakon neuspješnih operacija slabinske kralježnice.

Interkorporalna fuzija slabinske (lumbalne) kralježnice prednjim pristupom diska je obično vrlo uspješna u ublažavanju bolova i drugih simptoma, no važno je razgovarati sa specijalistom o mogućim rizicima i prednostima jer je svaki pacijent individualan.

Kod gore navedenih simptoma prvi korak u liječenju su konzervativne terapije, poput fizikalne terapije, lijekova protiv bolova i upale, vježbi jačanja mišića leđa i kralježnice te drugih metoda koje mogu pomoći smanjiti bol i simptome. Ako konzervativno liječenje ne uspije, a simptomi se pogoršavaju, može se razmotriti interkorporalna fuzija slabinske (lumbalne) kralježnice u tehnici koja pacijentu najbolje odgovara uz prethodnu dijagnostiku po uputi specijaliste.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba