Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti kralježnice -> Operacija laminektomije i korekcije deformiteta

Operacija laminektomije i korekcije deformiteta

Operacija laminektomije i korekcije deformiteta slabinske kralježnice s fiksacijom i spondilodezom izvodi se kod kompleksnih promjena slabinske kralježnice sa suženjem kralježničkog kanala i/ili međukralježničkih otvora (spinalna stenoza i stenoza foramena) na više nivoa i iskrivljenjem (deformitetom) kralježnice. Posljedica ovih promjena je oštećenje funkcije slabinskih kralježničkih živaca i gubitak pravilnog držanja i čvrstoće (stabilnosti) slabinske kralježnice. U ovoj operaciji koristi se otvoreni stražnji pristup, a zahvat se provodi u tri dijela. 

Prvi dio operacije je pristup do koštanih dijelova kralježnice. Nakon reza kože i potkožja leđa te mišićne fascije, od kralježnice se odvajaju paravertebralni mišići što omogućuje prikaz koštanih dijelova. 

Drugi dio operacije je postupak laminektomije. U ovom dijelu odstranjuju se promijenjeni ligamenti i kosti koji pritišću slabinske kralježničke živce u kralježničkom kanalu ili međukralježničkim otvorima. 

Treći dio operacije je postupak popravka iskrivljenja i učvršćenja kralježnice (korekcija deformiteta i stabilizacija). U ovom postupku u kralješke se umeću vijci, zatim se vijci povezuju  uzdužnim elementom (najčešće šipkom) i potom se iskrivljenje kralježnice uklanja u najvećoj mogućoj mjeri.

Stabilizacija se završava umetanjem vlastite (autogene), tuđe (alogene) ili umjetne (aloplastične) kosti kojom se postiže učvršćenje kralježnice (spondilodeza). Operacija se završava postavljanjem cjevčice za odvođenje suvišne krvi (drenaža) te šivanjem rane po slojevima. Nakon operacije može se koristiti vanjska imobilizacija – rigidna slabinska ortoza, dok ne nastane sraščivanje (spondilodeza).

Terapijski učinak ove operacije je individualan. Kod većine bolesnika nakon operacije smanjuje se križobolja i/ili lumboishialgije, i poboljšava pokretljivost. Kod manjeg dijela bolesnika dio tegoba se može vratiti nakon nekoliko mjeseci ili više godina. Kod svih bolesnika nakon operacije potrebno je više mjeseci rehabilitacije za potpuni oporavak.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba