Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti kralježnice -> Mikrodiscektomija

Mikrodiscektomija

Mikrodiscektomija


 OPIS BOLESTI

Međukralježnični disk je bitan dio karalježnice koji ima čvrstu vezivnu ovojnicu (anulus) i unutarnji vezivnohrskavični dio (nukleus). Kod procesa starenja (degenerativne bolesti) ili naglog preopterećenja kralježnice oštećuje se vezivna ovojnica, a unutarnji dio je izbočuje ili čak prodire kroz nju, što se naziva hernija diska. 

Zadnja dva slabinska diska koje označavamo kraticama: L4-L5 ili L5-S1, najčešće su mjesto hernije. Ukoliko je hernija usmjerena u kralježnični ili međukralježnični kanal posljedica je biokemijsko-mehanički podražaj živca i karakteristična bol duž noge – ishijas (lumboishialgija), a ponekad i promijenjen osjet u nozi i/ili slabost mišića nogu i vrlo rijetko otežano mokrenje. 

Znanstveni podaci potvrđuju da vodeći razlog za simptom ishijasa nije mehanički podražaj hernije diska na živac nego imunološka reakcija na prisutne komadiće nukleusa diska u blizini živca. 

Zbog toga se većina pacijenata izlječi konzervativnim liječenjem: mirovanjem, lijekovima, fizikalnom terapijom i/ili verebralnim intervencijama kroz 3-12 tjedana.

MINIMALNO INVAZIVNA OPERACIJA – MIKRODISCEKTOMIJA

Herniju diska koja izaziva neurološko oštećenje ili dugotrajni ishijas unatoč provedenom konzervativnom liječenju treba ukloniti operacijom. Danas je mikrodiscektomija „zlatni standard“ operacije hernije diska u kojoj se korištenjem operacijskog mikroskopa precizno se uklanjanjaju svi dijelovi hernije, a sačuva se stabilnost segmenta kralježnice. Tako se smanjuju moguće komplikacije operacije, ubrzava se oporavak bolesnika i skraćuje vrijeme rehabilitacije. Boravak u bolnici je 3-4 dana, a povratak na posao je moguć već nakon 6 tjedana. To potvrđuju i sportaši (hokej, nogomet, skijanje…) koji su u SB Sveta Katarina mikrodiscektomijom riješili svoju dugotrajnu lumboishialgiju i vratili se sportskim aktivnostima.

SAVJET ZA VAS

Hernija diska je česta bolest kralježnice srednje životne dobi i aktivne populacije. Kod trajanja simptoma iznad 12 tjedana ne treba gubiti dane kvalitetnog života tražeći savjete alternativaca i čekajući da priroda učini svoje, nego potražite savjet liječnika specijaliste u SB Sveta Katarina koji će Vam pomoći da najbrže moguće riješite svoj problem.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba