Izbornik
 

Vodič za pacijente (najčešća pitanja i odgovori)

Vodič za pacijente služi za pronalaženje potrebnih informacija o uslugama Specijalne bolnice Sv. Katarina. Ovdje možete pronaći odgovore na neka od najčešćih pitanja i na taj način lakše doći do svih potrebnih informacija. Kliknite i otkrijte odgovore.

Ultrazvuk dojke je jednostavna pretraga koja se radi pomoću sonde koju liječnik obloži gelom te njome prelazi preko dojki i uspoređuje se nalaz lijeve s desnom prema određeim kvadrantima. Kroz sondu se odašilju ultrazvučni valovi koji putuju u tijelo i odbijaju se kako nalete na prepreke te se vraćaju natrag u sondu, zapravo se stvara računalni prikaz dobivenih odbijenih valova. Pročitajte više o samoj pretrazi UZV dojki.

ORL pregled je pregled uha, grla i nosa, a može obuhvaćati i pregled štitnjače i limfnih čvorova u području glave i vrata. Pročitajte više o tome što obuhvaća osnovni ORL pregled.

Savjetujemo dolazak na pregled stručnjaka koji će utvrditi dijagnozu nakon koje je nužno koristiti lijekove koje je propisao liječnik. Korištenjem lijekova se uspostavlja kontrola alergijske bolesti te se izbjegavaju moguće komplikacije. Pročitajte više o dijagnosticiranju i liječenju alergija.

Bowen terapijom se postiže duboka mišićna relaksacija, što dovodi do duboke opuštenosti. Rezultat tretmana je u konačnici veća kvaliteta života. Pročitajte više o Bowen terapiji.

Štitnjača je najveća endokrina žlijezda koja se nalazi u donjoj prednjoj polovici vrata, točnije ispod Adamove jabučice. Njena osnovna funkcija je proizvodnja i lučenje hormona trijodtirenonina T3 i tiroksina T4. Pročitajte više o štitnjači i bolestima štitnjače.

Savjetujemo konzultacije s fizioterapeutom koji Vam može preporučiti određene vježbe i savjete kako izbjeći ozljede. Također, u slučaju jake boli ili nemogućnosti pomicanja zgloba potreban je pregled liječnika.

Najbitnija je prevencija koja započinje samopregledom te dijagnostikom poput ultrazvuka dojki ili mamografije te po potrebi magnetske rezonancije dojki. Pročitajte više o dijagnostičkim pretragama koje možete napraviti u Sv. Katarini.

Prvi korak je pregled stručnjaka kako bi se ustanovio uzrok boli, a time i preporučilo adekvatno liječenje.

EKG srca je osnovna metoda kardiološkog pregleda te je brza, bezbolna i jednostavna. Pretraga se izvodi u ležećem položaju te se na prsni koš postavljaju 6 elektroda ispred srca, kao i elektrode na ruke i noge. Prethodno se koža navlaži gelom ili vodom, radi bolje provodljivosti.

Prvi pregled u trudnoći ovisi koji je mjesec trudnoće. Na prvom pregledu se napravi UZV kako bi se potvrdila trudnoća i detaljno se porazgovara o anamnezi trudnice i partnera, o daljnjim potrebnim pretragama i općenito o trudnoći, na primjer: preporuke, prehrana i sl. Javite se u naš Centar za žensko zdravlje i saznajte sve o pregledu u trudnoći.

Postoji više vrsta hernija. Kila ili hernija je protruzija organa ili fascije organa kroz stijenku šupljine u kojoj se nalazi. Najčešći primjeri kila ili hernija su u trbušnoj šupljini. Pročitajte više o kilama ili hernijama (bruh) prednje trbušne stijenke. Postoji i hernija diska, jedna od najčešćih bolesti kralježnice. Kada disk koji se nalazi između kralješaka pukne, njegovo meko unutarnje tkivo se izboči kroz slabo područje u čvrstom vanjskom sloju. Hernija diska uzrokuje bol i može oštetiti živce. Pročitajte više o liječenju hernije diska.

CIN 3 nije rak. CIN 3 ili cervikalna intraepitelna neoplazija trećeg stupnja je predstadij kanceroznih promjena vrata maternice i potrebno ga je liječiti kako ne bi nastao rak. HPV može uzrokovati promjene u Papa testu, koje ako se ne otkriju na vrijeme i ne liječe, mogu uzrokovati rak vrata maternice. Pročitajte više o HPV genotipizaciji.

Ciste su tvorevine, zapravo patološke šupljine ispunjene tekućinom. Cista je šupljina koja se formira u tkivima i organima i zapravo predstavlja odstupanje od norme. Cista je odvojena od cijele okolne ljuske ili kapsule. Cista može biti prirođena ili stečena.

Svaki oporavak je individualan, stoga trajanje fizikalne terapije ovisi o tegobama i dijagnozi pacijenta. Program rehabilitacije prilagođava se individualno ovisno o samoj bolesti i oštećenju, odnosno operativnom zahvatu te osobnim potrebama bolesnika s ciljem što bržeg povratka u svakodnevne životne aktivnosti. Pročitajte više o fizikalnoj medicini i rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

Vrijednosti tlaka mogu kroz dan blago varirati. U zdravih osoba optimalna vrijednost krvnog tlaka trebala bi biti ispod 120/80 mmHg. Vrijednost krvnog tlaka ovisi o tjelesnoj aktivnosti, stupnju stresa, emocionalnom stanju, dobu dana (ujutro je obično viši nego navečer).

Alergološko testiranje u Sv. Katarini se radi krvnim testom. Testom se utvrđuje cjelokupna količina IgE, i/ili se određuje specifični IgE za pojedine alergene. Povećan broj eozinofilnih leukocita (eozinofilija) karakterističan je za kroničnu alergijsku upalnu reakciju, pa zato često određujemo njihov broj u obrisku nosne sluznice (alergijska hunjavica), iskašljaju (astma) ili u perifernoj krvi. Javite se u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina te krvnim testom utvrdite postojanje osjetljivosti na određene alergene.

U većini slučajeva nije potreban operativni zahvat, dovoljbno je mirovanje i vježbe s uputama fizioterapeuta. No, ako se klinička slika pogorša bit će potrebno odstraniti dio diska koji uzrokuje tegobe. Jedna od minimalno invazivnih metoda liječenja hernije intervertebralnog diska i diskogene boli je perkutana laserska dekompresija diska (PLDD). Pročitajte više o PLDD.

Papa test je jednostavna i neinvazivna citološka pretraga kojom se utvrđuje postoje li neke (abnormalne) promjene na stanicama vratu maternice. Koristi se za probir i rano otkrivanje raka vrata maternice (premalignih i malignih promjena).

Lezija je oštećenje ili ozljeda tkiva, zapravo promjena oblika i strukture stanica il organa. Može nastati zbog bolesti ili ozljede, sukladno tome se dijeli na upalne, tj. degenerativne lezije i traumatske lezije.

Internist je liječnik specijalist interne medicine koji unutar internističkog pregleda uzima detaljne podatke o prethodnim bolestima pacijenta, bolestima u njegovoj obitelji te informacije o sadašnjim tegobama te obavlja klinički pregled pacijenta koji obuhvaća inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju što znači da će liječnik utvrditi kakvo je općenito stanje pacijenta, pogledati kožu i vidljive sluznice, limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća te izmjeriti krvni tlak. Sukladno svemu navedenom, intenist može preporučiti daljnu terapiju. Pogledajte tim stručnjaka u Sv. Katarini.

Fizikalna terapija podrazumijeva liječenje bolesti i posljedica ozljede u kojem se primjenjuju različiti oblici fizikalnih sredstava i metoda. Fizikalnu terapiju izvode fizioterapeuti na temelju dijagnoze i indikacije koju prethodno postavlja liječnik specijalist, poput fizijatra, ortopeda, neurologa i slično. Pročitajte više o fizikalnoj medicini i rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

Teniski lakat karakterizira upala tetive mišićnog tkiva, na primjer uslijed prenaprezanja ili prekomjernog korištenja skupine mišića te dolazi do boli u laktu. Fizikalna terapija (aser terapija, UZV terapija, udarni val, TRT) je vrlo učinkovita u tretiranju teniskog lakta, a u slučaju potrebe moguće je i operativno liječenje s potpunim oporavkom.

Krvni tlak je pritisak krvi na stjenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela te se stvara tlak radom srca kao pumpe. Kod svakog izbacivanja krvi iz srca tlak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce, tlak se snižava. Krvni tlak je sklon promjenama, mijenja se tijekom dana i noći i podložan je mnogim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Normalna vrijednost krvnoga tlaka jest prosječno 120/80 mmHg.

Kralježnica se sastoji od 7 vratnih kralješaka, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 sakralnih i 4-5 repnih/trtičnih. Pročitajte više o liječenju bolesti kralježnice u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

Povreda ramena je česta pojava, a uzroci boli mogu biti različiti. Liječenje prvenstveno podrazumijeva mirovanje, fizikalne terapije i lijekove. Kod težih ozljeda moguće je i operativno liječenje. U grupu najkompleksnijih zglobova upravo spada rame, a u Sv. Katarini njegujemo individualan pristup prema svakom pacijentu. Stoga, ako imate bolno rame ili ste kandidat za operaciju, javite nam se s povjerenjem. Više o uzrocima i liječenju bolova u ramenu pročitajte u blogu.

Prvi pregled u trudnoći je potrebno napraviti prilikom saznanja o mogućoj trudnoći (izostanak menstruacije, pozitivan test na trudnoću). Pregled se najčešće radi u 7. ili 8. tjednu trudnoće, ako nema nikakvih komplikacija. U slučaju komplikacija (bolova, krvarenja i slično) pregled se može napraviti i ranije.

Uzroci za želučane tegobe mogu biti razni te je potreban pregled specijalista gastroenterologije kako bi se utvrdio uzrok tegoba te indiciralo daljnje liječenje. Saznajte kada je potrebno doći na gastroenterološki pregled.

Kako biste dobili precizne i točne informacije te personalizirani plan prehrane, preporučamo savjetovanje s nutricionistom koji aktivno surađuje s liječnicima i ostalim zdravstvenim osobljem. Svaki pacijent zbog određene dijagnoze i/ili nutritivnog statusa zahtijeva individualan pristup kako bi mu se pružila najbolja moguća nutritivna skrb. Pročitajte više o našem Centru za dijetoterapiju i nutricionizam.

Simptome alergije mogu oponašati druge bolesti različitih organskih sustava, kao što su bolesti srca ili bolesti želuca. Samo neki od simproma alergije su svrbež nosa i očiju, kihanje, pojačani iscjedak iz nosa, otežano disanje, pritisak u prsima, kožne alergijske reakcije (crveni dijelovi kože zahvaćeni svrbežom, suhoćom, ljuštenjem i/ili pojavom mjehurića). Simptomi alergijske reakcije na hranu su oticanje jezika i usana, trnci i crvenilo oko usta, povraćanje i bolovi u trbuhu te proljev. Pročitajte više o dijagnosticiranju alergija.

Prva pomoć kod otoka na koljenu može biti stavljanje hladnih obloga i masiranje ledom otečeno mjesto, ali u svakom slučaju je potreban pregled i uputa liječnika na potrebnu dijagnostiku. Više o prepoznavanju ortopedskih tegoba i dolasku na pregled pročitajte u blogu.

GGT u je enzim koji se ponajviše nalazi u jetri, bubrezima, gušterači, srcu i mozgu.

Hormoni štitnjače su TSH, T4, T3, fT4, PTH.

Parkinsonova bolest je kronični neurološki poremećaj prilikom kojeg dolazi do nenamjernih i nekontroliranih pokreta, poput drhtanja, ukočenosti te problema s održavanjem ravnoteže i koordinacije.

Oporavak nakon operacije meniskusa može trajati od šest tjedana do tri mjeseca.

Gastroskopija je pregled koji se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća u gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda (čira) ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika

LS je oznaka za lumbalni, odnosno donji dio kralježnice.

Ergometrijom ili testom opterećenja mjeri se količina fizičkog rada koje tijelo obavlja, a usmjerena je na performanse mišića i tijela.

Ukoliko bolovi traju dugo i ne smiruju se, potrebno je napraviti radiološke pretrage kako bi se ustanovio izvor boli i moglo započeti liječenje.

Oporavak nakon artroskopije koljena je individualan i potreban je nadzor stručnjaka.

Korištenjem ultrazvučne sonde šalju se žvučni valovi u visokoj frekvenciji od prsa do srca i natrag čime se dobiva slika. Postupak je bezopasan i ne traje dugo.

Neki od simptoma upale štitnjače mogu biti gubitak kose, osjetljivost na temperaturu, nervoza, tremor mišića, znojenje i sl.

Stenoza znači i suženje te ukoliko se radi o stenozi kralježnice, može izazvati pritisak na leđnu moždinu i živce u tom području.

Neki od uzroka boli ramena mogu biti artritis, koštani izdanci oko ramena, tenditis, burzitis, potencijalan lom ramene kosti, iščašenje ramena i dr. Potreban je pregled specijaliste kako bi se utvrdio točan uzrok boli i započela adekvatna terapija.

Na dan gastroskopije pacijent obavezno mora biti natašte ukoliko se pretraga obavlja ujutro. Ukoliko se pretraga obavlja u popodnevnim satima, potrebno je ne jesti 6 sati prije pretrage, a ujutro samo lagano doručkovati.

Tri do četiri dana prije kolonoskopije potrebno povećati unos tekuće hrane te dnevno popiti 1,5 do 2 litre tekućine. Dva dana prije kolonoskopije potrebno je početi jesti lako probavljivu hranu, izbaciti meso iz prehrane i jesti hranu koja ne nadima. Na dan kolonoskopije potrebno je posebnim sredstvom očistiti crijeva.

Prilikom liječenja upale tetive, odnosno tendinitisa cilj je smanjivanje boli i iritacije. Liječenje najčešće podrazumijeva korištenje tableta protiv bolova, injekcija steroida, tretmana plazmom bogatom trombocitima, odmorom i dr. Do konačnog oporavka može proći i period od par mjeseci.

Vrijeme oporavka nakon operacije hernije diska može trajati do 8 tjedana prije vraćanja svakodnevnim aktivnostima. Bitno je napomenuti da je svaki oporavak individualan te je potreban nadzor liječnika.

Nakon operacije koljena prosječno vrijeme prestanka korištenja štaka i hodalice je 6 tjedana, no ovisi o vrsti operacije te je zbog toga vrijeme oporavka promjenjivo. Također, vrijeme smirivanja boli i otekline može potrajati i 3 mjeseca na duže.

Oporavak može trajati 4 do 8 tjedana prije nego se pacijent može vratiti svakodnevnim aktivnostima. No, vrijeme oporavka ovisi o vrsti operacije te zbog toga može biti promjenjivo, odnosno duže ili kraće.

Rak najčešće ne izaziva bol. Upravo zato potrebno je redovito odlaziti na sistematske preglede i informirati se o svom trenutnom zdravstvenom stanju.

Tumori dojke najčešće ne bole, odnosno ne stvaraju bol u dojci i bradavici. Većina boli dojki povezana je s menstrualnim ciklusima žena, a neka stanja koja nisu vezana uz tumore, poput mastitisa, mogu izazvati nelagodu i bol u određenim trenutcima.

PAPA test je jednostavna, brza i neinvazivna pretraga koju je potrebno raditi svakih 12 mjeseci ili u dogovoru s ginekologom.

Ukoliko vježbe i jačanje mišića ne pomažu, potrebno je otići na pregled fizijatra koji će ustanoviti stanje i ovisno o njemu preporučiti daljnje postupke liječenja.

Holter monitor je nosivi uređaj koji mjeri ritam otkucaja srca. Najčešće se koristi kao način pretrage za otkrivanje ili određivanje potencijalnog rizika od aritmije srca.

Liječnik će na prvom pregledu, uz komunikaciju o eventualnim tegobama, provjeriti opipom s vanjske strane štitnjaču te napraviti UZV štitnjače kako bi dobio uvid u trenutno stanje.

Na prvom ginekološkom pregledu u trudnoći uz klasičan pregled, ginekolog će provjeriti opće stanje poput težine, visine i krvnog tlaka te provjeriti srce, pluća, dojke i trbuh.

Autoimune bolesti mogu se liječiti uzimanjem protuupalnih lijekova, kortikosteroida, lijekova protiv bolova, imunodepresiva, fizikalnom terapijom i dr., a sve u dogovoru sa svojim liječnikom.

Bolesti štitnjače mogu se liječiti lijekovima i operativno prilikom čega se reguliraju i prilagođavaju razine hormona. Savjetujemo pregled stručnjaka koji će indicirati potrebno liječenje.

Rak je bolest koje se pojavljuje kada stanice zbog promjena u DNK, odnosno genetskih promjena nekontrolirano rastu i prelaze u okolna tkiva.

Najbolji način dijagnosticiranja i prepoznavanja potencijalnih problema sa štitnjačom je vađenje krvi i analiza hormona.

Na ginekološki pregled je potrebno doći čista i uredna te je bitno da se prilikom održavanja higijene, a prije pregleda, ne ispire unutrašnjost rodnice i ne koristi jake gelove za tuširanje jer to može imati negativan učinak na rezultate PAPA testa.

Na sistematski pregled potrebno je doći natašte te ponijeti dosadašnju medicinsku dokumentaciju.

Prilikom PAPA testa, ginekolog koristi vaginalni spekulum te razdvaja stijenke vagine kako bi mogao vidjeti cerviks, odnosno grlić maternice. Nakon toga, uzima uzorak/bris koji se naknadno analizira.

Neki od faktora koji utječu na smanjivanje sedimentacije eritrocita u krvi su redovita tjelovježba, zdrav način života, mršavljenje u slučaju prekomjerne tjelesne mase te unos zdrave hrane.

Vađenjem krvi i analizom dobiti će se nalaz kojim će se provjeriti funkcionalnost štitnjače, a hormoni koje se najčešće provjerava su TSH, T4, T3, fT4, PTH, Tiroglobulin, anti TPO, anti TG i globulin koji veže tiroksin (TBG).

Neki od znakova koji mogu ukazivati na probleme sa štitnjačom su promjene u raspoloženju, problemi s kožom, promjene u kilaži, gubitak kose, problemi s pamćenjem i sl.

Kolonoskopija je endoskopska metoda pregleda sluznice debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva te u prosjeku traje od 15 do 60 minuta.

PAPA test metoda je otkrivanja raka vrata maternice i njegovih predstadija. Bitno je redovito odlaziti na preglede ginekologa koji po potrebi može, ovisno o stanju, uputiti na PAPA test.

Specijalistički pregled neurologa može sadržavati provjeru mentalnog statusa, provjeru stanja kranijalnih živaca, provjeru motoričkog sustava, refleksa, senzornog sustava i dr.

Tumori su nakupine stanica koje mogu nekontrolirano producirati i povećavati, a izraz rak naziv je za tumor koji je postao maligan.

Tromboza je trenutak kada krvni ugrušci začepe vene ili arterije u tijelu, što se simptomski pokazuje kroz bol i oticanje nogu, boli u prsima i utrnulosti, a također može doći do srčanog i moždanog udara.

Hipotireoza je naziv za poremećaj rada štitnjače, odnosno kada štitnjača ne proizvodi dovoljne količine hormona.

Parkinsonova bolest je kronični neurološki poremećaj prilikom kojeg dolazi do nenamjernih i nekontroliranih pokreta, poput drhtanja, ukočenosti te problema s održavanjem ravnoteže i koordinacije.

TSH je hormon koji stimulira štitnjaču, a previsoke ili preniske razine TSH hormona mogu biti znak problema sa štitnjačom.

Ergometrija ili test opterećenja je pretraga koju se izvodi na pokretnoj traci te može otkriti poteškoće u radu srca tijekom fizičkog napora.

Endokrinologija je grana medicine koja se bavi endokrinim sustavom, odnosno sustavom koji kontrolira i reguira hormone u tijelu.

Hernija diska je dio jezgre diska koja je dislocirana iz prstena u spinalni kanal kroz pukotinu ili puknuće u prstenu.

Plućna embolija je naziv za začepljenje krvnih žila u plućima. Ukoliko se ne reagira pravovremeno, može ugroziti život.

EMNG je metoda pretrage prilikom koje se mjeri brzina provođenja perifernog živca nakon stimulacije uz snimanje mišićne aktivnosti.

Neki od simptoma visokog krvnog tlaka mogu biti zamagljen vid, krvarenje iz nosa, vrtoglavice bol u prsima i sl.

Neke od bolesti srca su bolest koronarnih arterija, aritmija, odnosno nepravilni otkucaji srca, urođene mane srca i dr.

Razni su razlozi bola zglobova. U slučaju duže boli potrebno je kontaktirati liječnika i dogovoriti pregled.

Određeni lijekovi koriste se kao terapija prilikom liječenja pretjeranog rada štitnjače, a služe regulaciji proizvodnje hormona.

Ukoliko je bol u nogama dugotrajna, a lijekovi protiv bolova ne pomažu, potrebno je kontaktirati liječnika i dogovoriti pregled.

Za Hashimotovu bolest ne postoji lijek. Hormonskom terapijom se regulira razina hormona te se tako održava metabolizam normalnim.

Neki od nutrijenata koji su ključni za zdravlje zglobova i kostiju su omega-3 masne kiseline, kalcij, vitamin D, vitamin C i dr.

Za točnu i relevantnu interpretaciju nalaza, odnosno pregled vrijednosti potrebno je kontaktirati stručno medicinsko osoblje.

Nalazom krvi mogu se saznati mnogi bitni zdravstveni faktori, odnosno vrijednosti kolesterola, šećera, kreatinina, uree, hormona,tumorskih biljega, proteina, vitamina, minerala i dr.

Hormoni štitnjače se analiziraju vađenjem krvi, odnosno laboratorijskim pretragama.

Autoimune bolesti se javljaju kada vlastiti imunološki sustav greškom napada zdravo dijelove tijela te postoji više od 80 vrsta autoimunih bolesti.

Urea i kreatinin su nusproizvodi, odnosno višak koji nastaje tijekom metabolizma proteina, koji filtriran kroz bubrege odlazi u urin.

Neke od bolesti kostiju su osteoporoza, osteopenia, Pagetova bolest, osteogenesis imperfecta, steonekroza, osteoartritis, osteomielitis i druge.

Lupus je autoimuna bolest koja uzrokuje bolove u zglobovima, groznicu, osip na koži te oštećenje organa.

Neki od simptoma ili znakova potencijalnog raka dojke moge biti pojava kvržice u području dojke ili pazuha, bol i oticanje dojke, iritacija kože na i oko dojke ili bol bradavice.

Tetiva povezuje mišiće s kostima. Građena je poput užeta od iznimno jakog i fleksibilnog tkiva.

Simptomi poput boli u prsima prilikom disanja, produktivni kašalj, umor, osjećaj malaksalosti, pojačano znojenje i kratkoća daha mogu biti znakovi upale pluća.

Vitamini i minerali koji bi se svakodevno trebali unositi u tijelo su vitamin A, B, C, D, E, K, kalcij, željezo i cink.

Tumori koji mogu zahvatiti dojke mogu biti dobroćudni i zloćudni (rak dojke). Također mogu biti invazivni i neinvazivni.

Srce čine četiri dijela, odnosno komore. Gornje dvije nazivaju se pretklijetkama, a donje dvije nazivaju se klijetkama.

Centar za ravnotežu nalazi se u cerebelumu, odnosno malom mozgu koji je smješten u stražnjem dijelu mozga.

CRP predstavlja C reaktivni protein koji se stvara u jetri, kao odgovor na neko upalno stanje u tijelu. Visoke razine CRP-a u krvi mogu značiti da postoji jaka infekcija ili upala u tijelu.

Epiduralna injekcija je injekcija koja se daje u leđa osobe kako bi se anestezirao dio tijela, odnosno kako bi se uklonila bol. Epiduralna injekcija najčešće se daje prije ili nakon operacija te prije ili tijekom poroda.

Slezena je organ koji se nalazi u lijevoj strani abdomena, iznad želudca te je dio limfnog sustava. Slezena je važan organ koji sprječava razvoj infekcija te regulira tjelesne tekućine.

Preporuka je svakako svakodnevno vježbati, smanjiti postepeno tjelesnu masu ukoliko je prevelika, smanjiti unos soli i izbjegavati preveliki unos kofeina i alkohola te naravno piti više vode tijekom dana. Potrebno je redovito kontrolirati tlak i ići na redovite gosišnje preglede.

Neke od najčešćih bolesti pluća su astma, KOPB - kronična opstruktivna bolest pluća, pneumotoraks ili atelektaza pluća, pneumonija pluća, bronhitis, plućni edem, plućna embolija te rak pluća.

Neki od simptoma alergijske reakcije mogu biti kihanje i curenje nosa, osjetljivost očiju i nosa, kašalj, svrbež kože, otečenost očiju i slično.

Vrijeme oporavka se razlikuje, no najčešće se pacijent poslije operacije kuka može vratiti lakšim dnevnim aktivnostima nakon 6 tjedana od operacije.

Pošaljite nam poruku putem kontakt forme :

*Označavanjem potvrdnog okvira, dajete suglasnost da Specijalna bolnica Sv. Katarina koristi vaše podatke za kontaktiranje u svrhu informiranja i slanja ponuda mobilnim i elektroničkim putem. Svoj pristanak možete povući u bilo kojem trenutku putem linka za otkazivanje pretplate u mail-u koji ste primili od nas. Povlačenje suglasnosti ne utječe na zakonitost izvršene obrade podataka do trenutka povlačenja suglasnosti.
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba