Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija i dijabetes -> Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače

Štitnjača je građena od  lijevog i desnog režnja te spoja između njih koji nazivamo istmus. Svaki režanj širok je oko 2 - 2. 5 cm i dugačak oko 4 cm te žlijezda ukupno teži oko 12 – 20 g. Ipak, to ovisi o spolu, veličini osobe, funkcionalnom i hormonskom statusu te drugim čimbenicima. Štitnjača proizvodi 2 hormona: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji su neophodni za život te hormon kalcitonin koji regulira  metabolizam kalcija.

Važnost dijagnostičke obrade

Ultrazvuk štitnjače je brza, bezbolna, jednostavna i neškodljiva metoda vizualizacije morfoloških promjena štitnjače koja se koristi od sredine 1960-ih godina. Danas se nametnula kao neophodni standard postupanja kod dijagnoze i praćenja gotovo svih poremećaja štitnjače, budući da u kratkom vremenu pruža niz korisnih informacija poput položaja, veličine, strukture, prokrvljenosti i odnosa štitnjače s drugim organima u vratu. Neophodna je metoda pri dijagnostici autoimunih promjena štitnjače (Hashimotova bolest, Basedow-Gravesova bolest), neimunih upalnih promjena (subakutni i akutni tireoiditis), guše (strume), čvorova i cista u štitnjači, sumnje na razvoj raka štitnjače ili metastaza u štitnjači te kod smanjene (hipotireoza) ili pojačane funkcije štitnjače (hipertireoza), ali i u svim drugim stanjima za koje se procijeni da bi poremećaj štitnjače mogao biti njihov uzrok (poremećaji rada srca, povišeni krvni tlak,  pretilost itd).

Zanima vas cijena ultrazvuka štitnjače u Sv. Katarini? Saznajte je na našem cjeniku Centra za radiologiju i dijagnostiku.

Ultrazvuk štitnjače u Sv. Katarini

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba