Izbornik

Dječja ortopedija

Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Dječja ortopedija

Dječja ortopedija

U Sv. Katarini uz najsuvremeniju dijagnostiku, vaše dijete prepustite u ruke prof. dr. sc. Darku Antičeviću, specijalistu ortopedije i subspecijalistu dječje ortopedije.

O dječjoj ortopediji

Dječja ortopedija je grana opće ortopedije, tj. jedna grana medicine koja se bavi bolestima, ozljedama sustava za kretanje, ali u smislu da proučava te bolesti, bavi se liječenjem te ono što je najbitnije – bavi se prevencijom. Kod djece je jako bitna prevencija i to je jedan važan aspekt koji možda u drugim granama medicine nije toliko izražen. Naime, u dječjoj ortopediji se zapravo bavimo svim zglobovima ljudskog tijela, dječjeg tijela, od rođenja do adolescencije, znači svim zglobovima, mišićima, tetivama, hrskavicom, zapravo cjelokupnim sustavom za kretanje, osim zgloba čeljusti koji je u glavi te je predmet maksilofacijalne kirurgije. Dakle, to je jedno područje koje je zapravo vrlo raznovrsno jer se djeca stalno mijenjaju. Drugačije su okolnosti kad se dijete rodi, zatim su drugačije okolnosti dok dijete ne prohoda, ali u onom smislu kao što je to kod odraslih. Iako dijete prohoda s godinu dana, ali tek negdje s 4 do 5 godina dijete razvije sposobnost hoda kao kod odraslih. Sljedeća su razdoblja:

  • novorođenče do godine dana
  • sposobnost hoda na način odraslih
  • školsko dijete
  • adolescent i završetak rasta

To je sve područje ortopedije, vrlo raznovrsno područje koje se proteže kroz dugo razdoblje u kojem se djeca stalno mijenjaju. Bolesti dječje ortopedije ima nekoliko stotina.  

Dogovorite termin pregleda za svoje dijete!

foto djeca.jpg

Što bolesti dječje ortopedije obuhvaćaju?

To su bolesti koje su nasljedne, mogu biti prirođene i genetske, a mogu se djeca roditi s nekim problemom koji je nastao zapravo zbog nekakvog intrauterinog djelovanja ili nekog vanjskog čimbenika, dakle, ne mora biti genetska, ali je prirođena – vidi se kod rođenja. Dok recimo neke genetske bolesti – dijete se može roditi da izgleda normalno, a tek kasnije se manifestira ta genetska bolest kao npr. kod jedne skupine bolesti koju zovemo mukopolisaharidoza. Riječ je o jednoj vrlo raznovrsnoj patologiji. Druge vrste bolesti koje u Specijalnoj Bolnici Sv. Katarina isto tako liječimo su neuromuskularne bolesti i tumori, najviše dobroćudni tumori. Zloćudnih tumora na sreću ima vrlo malo i relativno je mali broj ljudi koji se bave zloćudnim tumorima kostiju i zglobova kod djece; zatim imamo posljedice trauma – dakle, praktički sve bolesti koje možete zamisliti osim degenerativnih. Degenerativne se javljaju, naravno, kod starijih ljudi.

U Sv. Katarini se već jako dugo bavimo dječjom ortopedijom i baziramo rad na timskom pristupu. Timski pristup u medicini je u današnje vrijeme garancija uspjeha. U timu Specijalne  bolnice Sv. Katarna imamo pedijatre genetičare s bogatim iskustvom, zatim imamo druge kirurge ortopede koji se bave sportskom medicinom, posebice sportskom traumom i općenito traumatologijom, pokrivamo područje tih nasljednih bolesti, dobroćudnih tumora, neuropedijatrije. Upravo, taj timski rad nam omogućava da stvarno primjenjujemo ova druga dva načela  - personalizirane medicine i medicine zasnovane na dokazima.

Potrebno je naglasiti da je sumnja na bolest u određenoj dobi života, tj. postojanje jednog relativno uskog prozor u životu djeteta kad se ta bolest može dogoditi i kad treba uvijek posumnjati čim dijete počne šepat, a dijagnoza, ako posumnjamo, je relativno jednostavna.

Tražite li ortopeda za svoje dijete? Javite nam se s povjerenjem!

Liječenje djece u Sv. Katarini

Ono što je karakteristično je da se liječenje djece u Sv. Katarini bazira na tri stupa:

  • prvi stup je da nastojimo doći čim prije do dijagnoze i što je točnija dijagnoza to je specifičnije i uspješnije liječenje,
  • drugi stup je personalizirana medicina. U Sv. Katarini uvijek nastojimo pristupiti pacijentu na način da je liječenje specifično upravo za tu osobu, uz to da nam je pacijent uvijek na prvom mjestu,
  • treći stup, važan općenito u medicini, a koji posebno njegujemo u našoj bolnici – baziranje rada na timskom pristupu.

Područje stručnog rada je ukupna skrb sustava za kretanje, a napose prirođene i stečene bolesti kuka, koljena i stopala, ultrazvučna dijagnostika od novorođenačke do adolescentne dobi, prirođene nejednakosti duljine donjih ekstremiteta, rekonstrukcijska kirurgija uz primjenu vanjskog fiksatora, korekcija kasnih posljedica traume i infekcija na kostima i zglobovima, neuromuskularne bolesti i cerebralna paraliza, dobroćudni tumori kosti, koštane displazije, rijetke bolesti kostiju i zglobova, osteogenesis imperfecta.

Naši liječnici i iskustva pacijenata

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba