Izbornik
Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Stabilizacija akromioklavikularnog zgloba

Stabilizacija akromioklavikularnog zgloba

Akromioklavikularni (AC) jedan je od tri zgloba koji se nalaze unutar ramena. Nalazi se na mjestu gdje se akromion (dio lopatice) spaja s ključnom kosti (klavikula) na vrhu ramena. Zglob je stabiliziran kapsulom i ligamentima, a ozljeda nastaje pri oštećenju tih struktura. Kad su ozlijeđena kapsula i ligamenti, zglob može postati nestabilan i bolan, a može utjecati i na funkciju ramena. Ova vrsta ozljede naziva se dislokacija ili iščašenje (luksacija) AC zgloba te obično nastaje pri iznenadnom padu na rame, a spada među najčešće ozljede u području ramena.

thumbnail2w.jpg

Slika 1: Anatomija ramena i akromioklavikularnog (AC) zgloba

Simptomi

  • Bol iznad AC zgloba (bol na vrhu ramena)
  • „Fenomen tipke klavira“ – Izdignuta ključna kost (vidljiva kvrga) pritiskom se može vratiti u prirodni položaj te se ponovo odiže po popuštanju pritiska
  • Oteklina
  • Gubitak pokreta u ramenu
  • Bol pri podizanju ruke

Ako ste nedavno pali na rame te osjećate neke od navedenih simptoma, naručite se na pregled ortopeda.

Dijagnostika

Akromioklavikularna (AC) luksacija dijagnosticira se na temelju kliničkog pregleda te radiološke obrade. Rentegogram (RTG) ramena najčešće je dovoljan za postavljanje dijagnoze, ali je ponekad zbog evaluacije stanja ligamenata i drugih struktura potrebno učiniti dodatne dijagnostičke pretrage poput ultrazvuka (UZV) ili magnetske rezonance (MR). Sve ove metode radiološke dijagnostike dostupne su u našem centru za radiologiju.

Liječenje

Liječenje AC dislokacije može biti konzervativno i kirurško.

Neoperacijsko ili konzervativno liječenje ozljeda AC zgloba sastoji se od mirovanja, nošenja imobilizacije (mitele) i ciljane fizikalne terapije sa svrhom postizanja fleksibilnosti i opsega pokreta te jačanja okolnih mišića. Konzervativno je moguće liječiti AC luksacije nižeg stupnja nestabilnosti tj. pri nepotpunim oštećenjima kapsule i ligamenata. Rehabilitaciju nakon ozljede možete napraviti i u našem centru za fizikalnu terapiju.

U slučaju izražene nestabilnosti potrebno je kirurško zbrinjavanje AC zgloba operacijskim zahvatom koji se zove stabilizacija AC zgloba, a kojim se osim stabilnosti postiže i ublažavanje boli i normalizacija opsega pokreta u ramenu. Operacijski zahvat stabilizacije AC zgloba može se izvesti artroskopski ili otvoreno, a sastoji se od rekonstrukcije ozlijeđenih struktura te vraćanju ključne kosti na prirodnu poziciju (repozicija).

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba