Artroskopski zahvati na ramenu

Izvodimo slijedeće artroskopske operacije na ramenu:

  • toaleta ramena –  je operacija kod koje uvodimo kameru u zgob kroz rupicu od 1 cm. Na ekranu gledamo unutrašnjost zgloba i sva moguća oštećenja elemenata koji sačinjavaju zglob ( hrskavica, labrum, ligamenti, tetive). Kroz drugu rupicu ili eventualno i treću koristeći artroskopske instrumente ( hvatalice,  škarice, grickalice, motorizirani instrument) čistimo oštećeno i degenerirano tkivo. Budući se sve gleda na velikom monitoru uvećano moguće je vrlo precizno napraviti operaciju.
  • subakromijalna dekompresija – je procedura je operacija kod koje kameru uvodimo u prostor izvan zgloba,  iznad tetiva rotatorne manžete, a ispod akromiona. Prethodno se uvjek pregleda i sam zglob ramena. U nekih ljudi akromion može imati blaže zaobljen oblik ili završavati s izbočenjem prema tetivama rotatorne manžete. Pri podizanju ruke iznad glave, tetive rotatorne manžete mogu biti pritisnute između akromiona i glave nadlaktične kosti. U početku nastaje upala koju je moguće liječiti analgeticima i fizikalnom terapijom. Kasnije dolazi do degeneracije te djelomične ili potpune rupture tetive. U slučaju kada fizikalna terapija i analgetici ne pomažu, ovom operacijom se kroz dvije do tri rupice izbrusi višak kosti akromiona i na taj način oslobodi više prostora za tetivu. Dijagnoza koja je postavljena bolesniku je subakromijalni sindrom sraza tj. subakromijalni impingement.
  • odstranjenje kalcifikata tetiva mišića rotatorne manžete – je operacija kod koje se kroz nekoliko rupica odstranjuje nakupina kalcifikata koji je nastao kao dio upalno-degenerativnog procesa u tetivi. Dijagnoza je Tendinitis calcificans musculi rotatorii ( m. supraspinati ).
  • rekonstrukcija rotatorne manžete – je operacija kod koje se radi puknuća ( rupture) jedne ili više tetiva na hvatištu za nadlaktičnu kost, naročitim sidrima ( tiplima ) na kojima se nalaze konci rekonstruira hvatište tih tetiva te se one ponovno učvrste na njihovo mjesto. Na snimkama magnetskom rezonancijom moguće je vidjeti opseg ozljede te koliko se tetiva povukla. U slučaju da je moguće jednostavno vratiti tetivu na njeno hvatište potrebno je poslije operacije nositi ortozu koja drži ruku uz cijelo još 3 tjedna. U slučaju veće retrakcije tetive, kada se tijekom operacije mora ruka podići i tak tada pričvrstiti,  bolesnik će morati nositi specijalnu ortozu za rame ( kao balon) koja drži ruku na udaljenosti od tijela 5 tjedana.
  • stabilizacija ramena (nakon iščašenja) – je operacija kod koje se nakon što se kontrastnom pretragom magnetske rezonancije verificira ozljeda labruma u ramenu ( Bankartova lezija), sidrima ( tiplima) na kojima su konci labrum ponovno pričvrsti na svoje mjestu uz glenoid i na taj način spriječava ponovno iščašenje. Tijekom tog postupka u šav se zahvati i nabere dio zglobne čahure koja je nakon luksacije istegnuta.
  • fikacija (učvršćenje) SLAP lezije – je operacija kod koje nakon što se kontrastnom pretragom magnetske rezonancije verificira ozljeda gornjeg dijela labruma koji je povezan s hvatištom tetive bicepsa, sidrima ( tiplima) na kojima su konci labrum ponovno pričvrsti za glenoid.
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića