COVID-19 obavijest - sigurnosne i higijenske mjere

Artroskopija zgloba kuka

Artroskopija kuka je vrsta operacije kod koje se kroz nekoliko uskih kanala (rezova) posebnom malom kamerom, i ostalim instrumentima, ulazi u kuk. Ova metoda operacije omogućava kirurgu da pobliže pregleda strukture unutar zgloba kuka ili da izvrši operaciju bez otvaranja kuka.

Artroskopija omogućava kirurgu izvođenja brojnih zahvata na kuku bez njegova otvaranja. Kirurg artroskopom može promatrati strukture: površinu acetabuluma i glave femura, zglobnu hrskavicu i labrum, i sl. Zbog velikih opterećenja i velike pokretljivosti zgloba kuka često dolazi do raznih patoloških promjena na zglobu. Najčešće se radi o raznim sindromima prenaprezanja (oštećenja labruma, zglobne hrskavice, oštećenja tetiva, sindromi sraza, bursitisi, odlamanje dijela labruma ili hrskavice- nastanka slobodnih zglobnih tijela i sl.) ili akutnim ozljedama, koje uzrokuju bol i ograničenje pokreta u kuku. Artroskopija se koristi za tretman brojnih bolesti i stanja: sindrom sraza u kuku, oštećenja labruma, oštećenja ligamenta glave bedrene kosti, vađenja slobodnih i stranih zglobnih tijela, i sl.. Artroskopija, za razliku od operacija otvorenog tipa, omogućava lakši i brži oporavak zbog manjih rezova (nije toliko invazivna), također je manji rizik od nastanak popratnih zdravstvenih komplikacija.

Kirurg radi 2-4 mala reza u području kuka. Kroz te rezove u kuk ulaze artroskop i ostali potrebni instrumenti. Artroskop je uska metalna cijev na koju je pričvršćena mala kamera (optički sustav). Slika se preko artroskopa prenosi na ekran na kojeg kirurg vidi unutrašnjost kuka kada pomiče artroskop.

Dva do tri dana nakon operacije potrebno je koristiti štake prilikom kretanja, te je potrebno što je moguće ranije pristupiti rehabilitacijskom programu. U našoj Bolnici provodi se individualizirani rehabilitacijski program. U terapiji se koriste kineziterapijske vježbe za povećanje opsega pokreta (istezanja) za mišiće glutealne regije, mišiće zdjelice, natkoljenice te donjeg dijela leđa, vježbe jakosti te proprioceptivne vježbe. U progresiji se koriste i vježbe ravnoteže i stabilnosti, kao i vježbe koje simuliraju svakodnevne aktivnosti pacijenta (hodanje po stepenicama, po neravnom terenu, skokovi i poskoci…).

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Izbornik
Odabir jezika
Nazovite nas
0800 84 88