Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija i dijabetes -> Autonomna dijabetička neuropatija

Autonomna dijabetička neuropatija

Autonomna dijabetička neuropatije je oblik oštećenja simpatičkih i/ili parasimpatičkih živaca u osoba sa šećernom bolešću. Smrtnost bolesnika sa srčano-žilnom autonomnom neuropatijom 5-6 puta je veća u razdoblju od 5-6 godina nego smrtnost bolesnika sa šećernom bolešću bez autonomne neuropatije. Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, znakova i rezultata testiranja autonomnog živčanog sustava.

Posebnu poteškoću čini kasno prepoznavanje simptoma i tada je već nastalo značajno oštećenje autonomnog živčanog sustava. Od velike važnosti je gubitak predznaka hipoglikemije i u tom slučaju preporuča se češća samokontrola glukoze u krvi te ukazuje na prepoznavanje nekih od neuobičajenih znakova hipoglikemije kao što je trnjenje u šakama i stopalima.

Simptomi ovise o zahvaćenom organu. Dijabetička gastroenteropatija zahvaća probavni sustav, a radi se o funkcionalnom poremećaju prolazu hrane. Prvi znak je znojenje lica tijekom jela, zatim se može javiti osjećaj težine u gornjem dijelu trbuha, nadutost, mučnina, proljevi i/ili zatvor , poteškoće u kontroli stolice (inkontinencija stolice).

U slučaju učestalih proljeva preporučaju se višekratni kašasti obroci a kod zatvora hrana bogata vlaknima. U slučaju gastropareze važno je dobro žvakati hranu i ostati u uspravnom položaju barem pola sata iza svakog obroka, poželjno je izostavljanje lijekova koji usporavaju pražnjenje želuca npr. tricikličkih antidepresiva, blokatora kalcijevih kanala, analoga GLP-1.

Nepredvidljivi prolaz hrane kroz probavni kanal uzrok je povećanih oscilacija glukoze u krvi a to je štetno za razvoj kroničnih komplikacija. Autonomna neuropatija srčano-žilnog sustava iskazuje se netolerancijom napora, ubrzanim ritmom srca u mirovanju, aritmijom i mogućim arestom srca, ortostatskom hipotenzijom, gubitkom cirkadijalnog ritma krvnog tlaka.

 U ortostatskoj hipotenziji dolazi do pada krvnog tlaka kod ustajanja zato se savjetuje prije ustajanja zategnuti stopala i čvrsto stisnuti šake na nekoliko sekundi, a nakon ustajanja na nekoliko sekundi zategnuti mišiće nogu, nositi elastične čarape, povećati unos soli i tekućine te izostaviti lijekove koji pogoršavaju ortostatsku hipotenziju.

Autonomna neuropatija urogenitalnog sustava iskazuje se poremećajem funkcije mokraćnog mjehura i seksualnom disfunkcijom u žena i muškaraca.

ostavljanje dijagnoze disfunkcije erekcije zahtijeva timski rad endokrinologa - dijabetologa, neurologa, urologa, angiologa i psihologa.

Za liječenje disunkcije erekcije u bolesnika sa šećernom bolešću danas imamo vazoaktivne lijekove kao i različite vrste proteza i kirurških zahvata na krvnim žilama. Seksualni poremećaji kod žena su složeniji i teže ih je definirati kao problem. Razlozi seksualnih poremećaja kod žena su: smanjenje seksualnih želja, suhoća rodnice, teže postizanje orgazma i bolni snošaj.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba