Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija i dijabetes -> Subakutna upala štitnjače

Subakutna upala štitnjače (De Quervainova bolest, Subakutni tireoiditis)

Radi se o upalnom poremećaju štitnjače koji se javlja najčešće paralelno s virusnom upalom gornjeg dijela dišnog sustava ili neposredno nakon nje, ali se može javiti i u sklopu Q-groznice, sarkoidoze i različitih stomatoloških zahvata.

Simptomi i rizik za razvoj De Quervainove bolesti

Ovaj upalni poremećaj karakteriziran je naglim nastankom uz izražene simptome upale (povišena tjelesna temperatura, opća slabost), izrazito bolnom štitnjačom na dodir, gutanje i pokrete u vratu, a često se javljaju i simptomi pojačane funkcije štitnjače uz gotovo redovito sniženu vrijednost TSH i normalne/povišene vrijednosti T4 i/ili T3.  Osobe koje su nositelji genotipa HLA-Bw35 i HLA-B67 imaju veći rizik za razvoj De Quervainove bolesti u odnosu na ostalu populaciju.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja specijalističkim i ultrazvučnim pregledom štitnjače, laboratorijskim pretragama s određivanjem hormona štitnjače i upalnih parametara, a liječenje se provodi primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova i ponekad kortikosteroida.

Nije neobično da bolest traje nekoliko tjedana, nekoliko mjeseci, pa i do godine dana te da se ponavlja. Kao komplikacija kod 50 % oboljelih može zaostati trajno smanjena funkcija štitnjače koju je potrebno liječiti hormonskom terapijom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba