Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija i dijabetes -> Pojačana funkcija doštitnih žlijezda

Pojačana funkcija doštitnih žlijezda (Hiperparatireoidizam)

Pojačana funkcija doštitnih žlijezda karakterizirana je viškom lučenja njihovog hormona – paratireoidnog hormona (PTH) – koji povisuje koncentraciju kalcija u krvi putem mobilizacije kalcija iz kostiju. Takvo stanje nazivamo primarni hiperparatireoidizam.

Uzroci primarnog hiperparatireoidizma

Najčešći uzroci primarnog hiperparatireoidizma su povećanje (dobroćudna hiperplazija) jedne ili više doštitnih žlijezda i dobroćudni tumori doštitnih žlijezda (u 85 % slučajeva se radi o adenomima). Adenomi se javljaju kao izolirana bolest ili u sklopu MEN sindroma ili različitih obiteljskih sindroma koji su uzrokovani mutacijama određenih gena.

Simptomi primarnog hiperparatireoidizma

Simptomi primarnog hiperparatireoidizma predstavljaju u principu simptome i komplikacije hiperkalcemije. Ovisno o razini PTH i kalcija u krvi, oboljeli su asimptomatični, imaju blage simptome ili snažno izraženu kliničku sliku koja uključuju stvaranje bubrežnih kamenaca sa svim njihovim komplikacijama, mišićnu slabost, umor i bolove u mišićima, poremećaje u probavnom (mučnina, povraćanje), srčano-krvožilnom (promjene u EKG-u, odlaganje kalcija u stijenke krvnih žila, povišenje krvnog tlaka), živčanom (bezvoljnost, poremećaji svijesti, koma), nefrološkom (obilno mokrenje) i koštanom sustavu (osteoporoza zbog mobilizacije kalcija iz skeleta).

Dijagnostika i liječenje primarnog hiperparatireoidizma

Dijagnostički postupak obuhvaća specijalistički, ultrazvučni i scintigrafski pregled doštitnih žlijezda, laboratorijske i hormonske testove i druge metode (denzitometrija). Pri liječenju, metoda izbora je kirurško uklanjanje patološkog procesa uz mogućnost nastanka jatrogenog hipoparatireoidizma. Povišena razina kalcija u krvi liječi se obilnim uzimanjem tekućine, ponekad i kortikosteroida, te drugim lijekovima.

Simptomi sekundarnog i tercijarnog hiperparatireoidizma

Sekundarni hiperparatireoidizam karakterizira pojačano lučenje hormona PTH iz doštitnih žlijezda kao odgovor na sva stanja koja uzrokuju sniženje razine kalcija u krvi. Najčešće se radi o manjku vitamina D i svim stanjima povezanim s kroničnim bubrežnim zatajenjem. Ostali etiološki čimbenici obuhvaćaju kroničnu pothranjenost i teškoće s apsorpcijom kalcija u crijevima te kronične bolesti jetre i gušterače.

Tercijarni hiperparatireoidizam karakterizira autonomno lučenje PTH, neovisno o razini kalcija u krvi. Jedan od uzroka je karcinom doštitnih žlijezda i drugi zloćudni tumori koji luče PTH.

Dijagnostika i liječenje sekundarnog i tercijarnog hiperparatireoidizma

Liječenje ovisi o etiologiji poremećaja. Dijagnostički postupak obuhvaća specijalistički, ultrazvučni i scintigrafski pregled doštitnih žlijezda, laboratorijske i hormonske testove te druge metode (denzitometrija).

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba